Hoe haal je je rijbewijs?

Eindelijk is het zover. Je bent 17 jaar geworden en je mag je autorijbewijs gaan halen.

Je krijgt het autorijbewijs echter niet zomaar. Je moet daarvoor eerst een theorie- én praktijkexamen doen bij het CBR. En gezond genoeg zijn om te rijden.

Op deze pagina vind je meer informatie over het behalen van je autorijbewijs.

Theorie

Voordat het praktijkexamen mag worden afgelegd, moet je eerst het theorie-examen hebben gehaald. Het is verstandig om zo snel mogelijk met je auto theorie te beginnen. Onderschat het theorie-examen niet, en bereid je goed voor.

Theorie oefenmateriaal aanschaffen via Autorijbewijs.nl
Wanneer je voor een pakket gekozen hebt, klik je op ‘Nu boeken’. Je krijgt dan allereerst de vraag of je het pakket volledig wilt betalen of het pakket eerst wilt proberen. Als je een keuze hebt gemaakt klik je op ‘Verder gaan’. Nu krijg je de mogelijkheid om een theorieboek + online toetsen extra bij te boeken of om een interactieve cursus + theorieboek+ online toetsen extra bij te boeken.

Theorie oefenmateriaal kan je ook apart verkrijgen via www.theoriewinkel.nl.

De rijopleiding

Er zijn verschillende mogelijkheden om een autorijopleiding te volgen. Van een korte cursusperiode met wekelijks veel intensieve lessen tot een lange cursusperiode met een rustig tempo.
Je kunt via Autorijbewijs.nl zelf de rijopleiding kiezen die het beste bij je past.

Praktijkexamen

Voordat je een afspraak kunt maken voor het praktijkexamen moet een tweetal zaken van te voren geregeld zijn:

1. Machtig je rijschool:

Via je rijschool maak je een afspraak voor het praktijkexamen. Voordat de rijschool het praktijkexamen voor jou kan aanvragen, moet je daar eerst toestemming voor geven. Dat doe je met een machtiging. Het afgeven van de machtiging regel je op http://mijn.cbr.nl met jouw DigiD (persoonlijke digitale legitimatie voor overheidsdiensten). Om je rijschool te kunnen machtigen, heb je het rijschoolnummer nodig. Dit nummer kan je opvragen bij jouw rijschool of je kunt het nummer opzoeken via www.rijschoolgegevens.nl. De machtiging blijft geldig tot je bent geslaagd.

2. Dien een ‘Eigen Verklaring’ in:

Voordat je praktijkexamen doet, moet er een ‘Eigen verklaring’ ingediend worden bij het CBR. De Eigen verklaring bevat elf vragen over je lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Het CBR heeft jouw Eigen verklaring nodig om je geschiktheid om te rijden te kunnen beoordelen. Om de weg op te mogen, moet je namelijk gezond genoeg zijn. Dat is belangrijk voor de verkeersveiligheid. Neem contact op met je rijschool om een Eigen verklaring in te dienen.